26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън
26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън / cнимки: Четири лапи

Всички обитатели на Парка за танцуващи мечки в Белица, с изключение на Лейди М, вече спят зимен сън, съобщават от Фондация „Четири лапи". Възрастната мечка, спасена през 2007 г. от шуменския зоопарк, все още не може да възвърне естествените си инстинкти. За сметка на това трите сръбски мечки - Наташа, Сейда и Милена, докарани в парка през януари тази година, ще изкарат спокойно първия си зимен сън.

26 от всичките 27 мечки в парка ще посрещнат Коледа и настъпването на Новата година в зимен сън. Това е своеобразен рекорд - миналата зима хибернираха 19 от общо 24 мечки, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. „Зимният сън е най-доброто доказателство за качествената ни работа и за това, че паркът предлага естествена среда на живот за мечките, към която те се адаптират много бързо. Повечето мечки дори сами си изкопаха бърлоги в гората и не ползват изкуствените, които сме им приготвили", разказва той.

Единственият обитател на парка, който ще будува и тази зима, е Лейди М, която не дава никакви признаци, че се готви за зимен сън. Тя е единствената мечка в парка, спасена от зоопарк, обяснява Иванов. „Макар да не може със сигурност да се твърди, че само условията, при които е била отглеждана, са причината Лейди М да не може да заспи, то не ни е известен случай на мечки в български зоопаркове, които да изпадат в дълбока хибернация. За нас това говори ясно, че условията в нашите зоопаркове не отговарят по никакъв начин на естествените нужди на животните и може би Министерството на околната среда и водите би трябвало да помисли за завишаване на изискванията, особено за по-малките зоопаркове", призовава Иванов. 

26 мечки в парк Белица посрещат празниците в зимен сън
netinfo

 
„Четири лапи" е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. Всички проекти на „Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.