/ БГНЕС
С официални тържества започна новата учебната година във всичките над 2300 училища у нас. В 50 от тях ремонтите продължават, но това няма да попречи на учебния процес, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той откри новата учебна година в 120-то основно училище „Г. С. Раковски“ в София.
 
С издигане на националният ни трибагреник под звуците на химна на република България започна тържеството по случай първия учебен ден в столичното 120 училище „Г. С. Раковски“.

Първи учебен ден
БГНЕС

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас (ВИДЕО)
 
Елена Николова е класен ръководител на 1а клас в 120 училище:
 
„Много ми е хубаво, радостно ми е. Усещането е за нещо светло. За 10 година поемам 1 клас и всеки випуск е различен. Децата се променят“, каза Николова.
 
Нейните ученици прекрачват прага на училището, освен с букет за учителката си, но и с много очаквания:
 
Очаквам, че ще е хубаво там, че се правят приятни неща“, каза едно от децата.
 
„Ще науча нещо. Искам да се науча да рисувам“, сподели друго.

Първи учебен ден
БГНЕС

Предвиждат куп промени в училище
 
Деница Шишманова е майката на Стела, една от първокласничките, има по-голямо дете в същото училище и е спокойна:
 
„Интересува ме най-много да ги сдружат. Защото знам, че учебният процес върви добре“.
 
Близо 700 ученици учат в 120-то училище. Като обикновено, но много хармонично, което дава шанс за творчество, така определи 120 основно училище неговият директор Цветанка Тонева:
 
Иновациите са насочени към обучение в изобразително изкуство и в природните науки. Всяка година с тези деца се правят различни и интересни инициативи. Децата ходят на пленери. Ходят на обучение извън училище, сред природата, правят природни ателиета. Надявам се това да удовлетворява техните желания, мечти и надежди“, посочи Тонева.

До края на годината дават още 6 млн. лева за ученически шкафчета

Първи учебен ден Красимир Вълчев
БГНЕС

Първият учебен ден не е официален празник, но може би е най-празничният ден в България, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев:
 
„Няма друг ден, в който да можем да видим толкова много усмивки, цветя и празнично настроение. Скъпи ученици, пожелавам да сбъднете мечтите си чрез образование. Следващите години ще получите оценките на учителя, но ще усетите истинския резултат един ден, когато бъдете знаещи, можещи и духовно пълноценни хора“, каза министърът.
 
680 000 са учениците у нас, а учителите са 89 000.

Първи учебен ден
БГНЕС


Всички ученици от първи до седми клас ще имат шкафчета в училищата си. За закупуването им ще бъдат осигурени над 6 млн. лева допълнително, съобщиха от образователното ведомство.

Това е една от мерките за олекотяване на ученическите раници и за подобряване на организацията на учебните часове.