/ Thinkstock/Getty Images
Предвиждат куп промени в училище
98521
Предвиждат куп промени в училище
  • Предвиждат куп промени в училище
Децата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са записани в едно училище, да попадат в първа група с оглед на приема в първи клас в същото училище, независимо че то може да не е най-близкото. Предвижда се да отпадне и фиксираният срок до 2020-2021 година за преминаване изцяло на едносменен режим. Въвеждат се часове по медийна грамотност и електронно управление, а учителите вече няма да са длъжни да пазят всички класни и контролни работи. Това са част от промените, които предлагат от МОН.

Обсъждат различни дати за зрелостните изпити и външното оценяване догодина
 
Предлага се децата, чиито братя и сестри до 12 години вече са ученици в дадено училище, да се разпределят в първа група независимо от адреса, на който са регистрирани. Важно е децата от едно семейство да учат в едно училище, смята Даниела Томова, майка на първокласник, но това не трябва да е за сметка на децата, които живеят в района на същото това училище: "От позицията на човек, който има едно дете, не намирам, че е справедливо при приетите правила за разпределяне по местоживеене детето ми да бъде разпределяно на друго място. Смятам, че трябва да бъде гарантиран приемът".

И през следващата година ще има четири ваканции за учениците
 
Надежда Митовичина е майка на две деца. Според нея е важно и двете да учат в едно училище, но е най-добре това да е най-близкото до дома, в противен случай би било много трудно: "Работя на едно място, живея на друго, минавам по 14 км на ден, за да стигна до работата си. Ако трябва и другото дете да е прието в друго училище, просто ще ми бъде страшно трудно".
 
Предлага се още организираните от училище пътувания, ако са в учебно време, да не са повече от три учебни дни. Отпада и изискването учителите да пазят класните и контролните работи. Като положителна промяна отчита това учителката в училище „Св. София“ Петя Маркова: "Много е трудно да се изиска от всяко дете, след като контролната или класната работа е стигнала до родителя, то да я върне обратно в училище. За мен е по-важно децата да си огледат и да си видят грешките, отколкото да се държи това количество тестове".

Проект за джендър балансиран модел в училище - ще бъде ли одобрен?
 
Обучението по пътна безопасност ще обхваща всички деца – от първа група в детската градина до 12 клас. Предлага се за има и часове по електронно управление и медийна грамотност. Според Даниела Томова това ще е полезно за учениците: "Знаем колко много хора не могат да се ориентират в това коя новина е истинска, коя не е, какъв източник да използват, когато нещо им трябва, така че това ми се струва полезно. Вече зависи на практика как би било осъществено".
 
Промените са в наредби 10, 11 и 13 и са качени на сайта на Министерството на образованието. Становища и предложения по тях могат да се изпращат до 14 септември.