/ iStock/Getty Images
Дините и пъпешите е препоръчително да се измиват с топла вода и сапун, за да се избегне проникването на микроби от повърхността им в пулпата при разрязване, пише РИА Новости, позовавайки се на диетоложката Антонина Стародубова.

Световен ден на динята: 20 любопитни факта за „ангелската храна“

Стародубова отбелязва още, че не се препоръчва дините и пъпешите да се консумират, ако са били повредени по време на транспортиране или съхранение.

Желателно е също така повърхността им да се предпазва от замърсяване и летящи насекоми, тъй като те могат пренасят патогенни микроорганизми.

Лятна дилема: диня или пъпеш за десерт?

Динята и пъпешът освен това трябва да се консумират без семките, които имат жилава обвивка и могат да предизвикат проблеми със стомашно-чревния тракт, допълва диетоложката. 
 
БТА