/ iStock/Getty Images
Традиционният спор за това кой е подходящият основен летен десерт – диня или пъпеш, няма смисъл, тъй като тези продукти трябва да се поставят в различни категории, каза пред радио „Спутник“ диетологът Маргарита Корольова.

От гледна точка на правилното хранене динята може да се използва като лятна закуска и десерт, завършващ основни хранения, а пъпешът не може, обясни тя.

"Ако човек яде разнообразни ястия през деня и закусва, обядва и вечеря, а храната съдържа животински и зеленчукови продукти, тогава динята може да завършва тези хранения като десерт. Може и да правите междинни закуски с диня. Тази лека закуска трябва да бъде с не повече от 300 грама от плода. Тя може да бъде включена в нормален хранителен режим и човек може да се наслаждава на цялата гама от здравословни елементи, които са в състава й", заяви Корольова.

Пъпешът, от друга страна, не трябва да се използва като закуска или десерт. Употребата му заедно с други храни води до наддаване на тегло.

"Трябва да ядете пъпеш, колкото е възможно разделно от други ястия. Той трябва да бъде отделен продукт. Не препоръчвам пъпешите като храна за хора с нарушена въглехидратна обмяна и склонност към напълняване. Никой не омаловажава хранителната стойност на пъпеша. , но той има гликемичен индекс по-висок от този на динята и отговорът на организма е, че човек наддава на тегло, ако консумира пъпеш като десерт, след консумация на други храни “, обясни диетологът.
БГНЕС