/ ThinkStock/Getty Images
Ето и малко по-любопитните факти за този летен плод
Растението произлиза от Южна Африка и у нас може да се срещне с различни колоритни наименования като карпуз, лубеница или любеница.
 
Освен вътрешната част на динята популярна в готварството е и кората й. В страната, която е световен производител на дини - Китай - тя се пържи, вари или маринова. В Русия честно срещана като деликатес е маринована кора от диня. Семките й, които в Китай продават подобно на слънчогледовите у нас, а в Западна Африка изстискват за масло, тъй като са богати на мазнини и белтъчини.

Всеизвестен факт е, че над 90% от динята всъщност е вода, а по-малко известен е, че предпазващият от инфаркт ликопен е с по-високо съдържание в динята, отколкото в доматите.

Днес е световният ден на динята

Преди няколко години пък нови изследвания показаха, че сокът от диня може да облекчи мускулните болки след интензивна тренировка. Всеизвестен факт при избора на диня е вещият поглед върху дръжката й, която трябва да е засъхнала и спаружена, както и звукът от почукването върху нея да е като при плътен плод, а не кух или глух.

Българското производство на дини според статистиката на земеделското министерство за миналата година е близо 95 хил. тона, като засятата площ е над 4 хил.хектара, а средният добив от хектар е 22 тона. Най-голям е дялът на засетите площи с дини в Централна и Южна България, а най-малък в Югозападна България, въпреки това най-високият добив от хектар - 21 тона - е в Централна северна България, а най-ниският - 15 тона- в Централна Южна България.

Пет сигурни ползи за здравето от хапването на пъпеш (ВИДЕО)


Статистиката сочи още, че производството на дини е намаляло с близо 10 процента спрямо 2017 година, което признават и земеделските производители. По данни от Селскостопанската академия в България не се произвеждат за широка употреба дини от българските сортове, селектирани преди 1989 година.
 

iStock/Getty Images



По полетата в България в момента се сеят Арашан, Барака, Бонта, Бостана, Дайтона, Мирза, Карла, Колосео, Кримсон Руби, Кримсон Суит, Кримсон Холандски, Кримстар, Криспийд, Кристина, Миракъл, Мирсини, Паладин, Пата Нигра, Подуим, Полимор, Романза, Селийн, Соренто, Спринтер, Тайгър Бейби, Топгън, ФайърБол или Шугър Деликата, като водещи при избора са сроковете на зреене и добивът от декар. В по-голямата част от магазинната мрежа е видно, че делът на дините от страната е с доста слабо предлагане, за сметка на продукция от Турция и Гърция. Но какъвто и да е плодът трябва да не забравяме няколко важни подробности за консумацията му - по всяко време и на всяко място, може и със сирене, може и със хляба, може и с мастика. Според желанията, мястото и времетраенето на консумацията.