Затворник иска да си смени пола
Затворник иска да си смени пола / netinfo

Петдесет и седем годишен мъж, който излежава доживотна присъда в Масачузетс и от години настоява пред затворническите власти да получи разрешение за смяна на пола си, заведе дело срещу тях.

През 2002 г. съдия призна след многобройни експертизи, че Мишел Косилек /с предишно име Робърт/ страда от личностни смущения и трябва да може да се подложи на лечението, което медицината препоръчва за такива случаи, включително и операция за смяна на пола.

Година по-късно затворническата администрация започва да предоставя на Мишел хормонално лечение, лазерна епилация на лицето и тялото, женски дрехи и гримове, индивидуална килия. Администрацията счита че с това е изпълнила своите задължения в рамките на полагаемото се от парите на данъкоплатците и отказва да му финансира операция за смята на пола.

Самата хирургическа интервенция ще бъде вероятно около 100 000 долара, но освен това затворническите власти ще срещнат и други трудности. Те не са наясно къде ще сложат Мишел-Робърт след операцията - дали в затвор за мъже или за жени и не са убедени, че ще могат да му осигурят защита. Мишел от своя страна ги обвинява в "преднамерено безразличие към сериозна медицинска необходимост".