/ Gulliver/Getty Images
Името Арчи се очаква да стане най-популярното за момче във Великобритания до 2025 г.
Принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, избраха името Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор за първородния си син. Много хора останаха изненадани от нетрадиционния избор на име, което не попречи към щастливото семейство да завалят поздравления и благопожелания.
 
Един от въпросите, пораждащи интерес, е защо презимето на момченцето е Маунтбатън-Уиндзор, пише в. "Дейли експрес".

Децата на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, наследиха титлите от баща си. Причината е, че той е пряк наследник на британския престол.

Може ли Арчи да стане крал на Великобритания? (СНИМКИ)

Тъй като принц Хари е едва шести поред сред наследниците на трона, синът му не получава автоматично титлата принц. Вместо това детето наследява презимето Маунтбатън-Уиндзор, използвано от потомците на кралица Елизабет Втора и принц Филип, херцог на Единбург.

Херцозите на Съсекс принц Хари и съпругата му Меган Маркъл показаха първородния си син
Gulliver/Getty Images

Презимето е приложимо, когато член на кралското семейство няма друга по-висока титла.

Повечето представители на фамилията използват презимето Маунтбатън-Уиндзор в случаите, когато се налага да посочат такова, например в официални лични документи.

Хари и Меган обявиха името на първото си бебе

За първи път презимето е използвано след раждането на лейди Луиз през 2003 г., тъй като кралица Елизабет Втора решава, че децата на най-малкия ѝ син принц Едуард и съпругата му Софи Рис-Джоунс няма да носят титлата Негово или Нейно кралско височество. Вместо това лейди Луиз получава презимето Маунтбатън-Уиндзор.

Решавайки да нарекат бебето Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган избраха да не използват титла за първородния си син.

Като първороден син на херцог, Арчи можеше да стане граф на Дъмбартън - една от допълнителните титли на баща му принц Хари, или лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор, отбелязва Би Би Си.

Като внук на монарх по мъжка линия и ако родителите му пожелаят, Арчи може да получи титлата принц, когато дядо му, британският престолонаследник принц Чарлз, стане крал.

Херцозите на Съсекс принц Хари и съпругата му Меган Маркъл показаха първородния си син
Gulliver/Getty Images

Името Арчи се очаква да стане най-популярното за момче във Великобритания до 2025 г.

Името Арчи се очаква да стане най-популярното за момче във Великобритания до 2025 г. Анализирайки исторически и съвременни данни, експертите по генеалогия прогнозират, че в идните години популярността на името ще нарасне.

Меган и Хари показаха бебето си на света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Понастоящем Арчи е на 18-о място сред най-разпространените бебешки имена във Великобритания. Анализаторите очакват до 2022 г., когато синът на Хари и Меган навърши предучилищна възраст, името му вече да е в Топ 10, а до 2025 г. да стане най-популярното за момче във Великобритания.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“He has the sweetest temperament. He’s really calm and he’s really just been a dream.” 💙

A post shared by Meghan Markle (@hrhofsussex) on


Експертите напомнят, че след раждането на принц Уилям популярността на името му "скача" с 88 процента, а на принц Хари - с внушителните 592 процента.

След като на бял свят през 2013 г. се появи принц Джордж - първородният син на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин, името му се изкачи със седем места в списъка с най-популярните имена. През двете години, последвали раждането през 2015 г. на сестра му, принцеса Шарлот, името ѝ отбеляза "скок" с 13 позиции.

Увеличаването на популярността на дадено име под влияние на кралското семейство не е нова тенденция. Историците отбелязват, че след раждането на всяко от децата на кралица Виктория (1837-1901) популярността на името му е "скачала" средно със 100 процента.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА НОВОТО КРАЛСКО БЕБЕ ТУК

Арчи може да е съкратена форма от Арчибалд, но се използва и като самостоятелно име от 19-и век. Смята се, че то означава "наистина храбър". Колкото до името Харисън, наблюдателите виждат в него значението "син на Хари".
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА