„Замръзналото кралство“ си върна първото място в САЩ и Канада
„Замръзналото кралство“ си върна първото място в САЩ и Канада / Форум Филм България

Анимационното приключение „Замръзналото кралство" (Frozen) отново оглави северноамериканския боксофис след седмия си уикенд на екран. Снежната приказка с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф спечели 20.7 млн. долара през уикенда, с които общите приходи на лентата вече са 297.8 милиона. „Замръзналото кралство" разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

Под номер две дебютира хорър лентата „Паранормална активност: Белязаните“ (Paranormal Activity: The Marked Ones) с 18.2 млн. долара приходи от първия си уикенд в северноамериканските киносалони. Лентата проследява как се променя животът на група младежи, които въоръжени с видеокамера влизат в мистериозен апартамент.

На трето място остана приключенският "Хобит: Пущинакът на Смог" (The Hobbit: The Desolation of Smaug) с 16.2 млн. долара приходи от уикенда и общо 229.6 милиона за четири седмици на екран. Действието в лентата на режисьора Питър Джаксън се развива в Средната земя 60 години преди събитията във „Властелинът на пръстените", а сред звездите в нея блестят Мартин Фрийман, Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Анди Съркис, Хюго Уийвинг, Ричард Армитидж, Бенедикт Къмбърбач, Еванджелин Лили, Люк Еванс.

На четвърто място се класира „Вълкът от Уолстрийт" (The Wolf of Wall Street) на Мартин Скорсезе. Лентата, вдъхновена от автобиографичната книга на бившия стоков брокер Джордън Белфорт, през уикенда е спечелила 13.4 млн. долара, с които приходите й за две седмици по кината в САЩ и Канада станаха 63.3 милиона. Сред звездите на „Вълкът от Уолстрийт" са Леонардо Ди Каприо, Джона Хил, Матю Макконахи, Джон Фавро, Жан Дюжарден.

В средата на северноамериканския боксофис намираме „Американска схема" (American Hustle) с участието на Кричън Бейл, Дженифър Лорънс, Брадли Купър, Ейми Адамс и Джеръми Ренър. Трилърът е спечелил 13.2 млн. долара през уикенда и общо 88.7 милиона за четири седмици на екран. Филмът на режисьора Дейвид О. Ръсел е базиран на истински случай от 80-те години и разказва историята на измамника Мел Уайнбърг, който е заловен от агента на ФБР Джими Бойл и по-късно убеден да сътрудничи на бюрото в разплитането на случай, свързан с корупционни схеми в Конгреса на Съединените щати.

На шеста позиция е „Водещият: Легендата продължава" (Anchorman: The Legend Continues) с 11.1 млн. долара приходи от уикенда и общо 109.2 милиона за три седмици в северноамериканските киносалони. В комедията Уил Феръл се завръща в култовата си роля на самовлюбения новинарски водещ Рон Бъргънди. Партнират му Стив Карел, Пол Ръд, Кристина Апългейт, Меган Гуд, Джеймс Марсдън, Кристен Уиг и други.

Спасяването на Мистър Банкс" (Saving Mr. Banks) с Том Ханкс и Ема Томпсън остана седми с 9.1 млн. долара приходи от уикенда и общо 59.3 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата разказва истинската история за „битката“ между своенравната писателка П.Л. Травърс (Ема Томпсън) и напористия Уолт Дисни (Том Ханкс) за филмовите права за екранизацията на книгата „Мери Попинз“.

Тайният живот на Уолтър Мити“ (The Secret Life of Walter Mitty) е на осмо място с 8.2 млн. долара приходи от уикенда и общо 45.7 милиона за две седмици на екран. Лентата за съвременния мечтател Уолтър Мити, който си взима почивка от реалността, потапяйки се в света на фантазиите, е с участието на Бен Стилър, Кристен Уиг и Адам Скот.

Епичният "Игрите на глада: Възпламеняване" (The Hunger Games: Catching Fire) остана на девето място със 7.4 млн. долара приходи от уикенда и внушителните 407.5 милиона за седем седмици прожекции в САЩ и Канада. Във втората част от поредицата Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома след победата си в 74-те "Игри на глада". Сега те трябва да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на "Турнето на победителя". В лентата участват носителката на Оскар Дженифър Лорънс, Лиам Хемсуърт, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц и др.

Десетката допълва комедията „Бойни старчета“ (Grudge Match), в който Сталоун и Де Ниро изпълняват ролите на двамата боксьори от Питсбърг Хенри „Острието” Шарп и Били „Хлапето” Макдонън и тяхното яростно съперничество. Лентата спечели 5.4 млн. долара през уикенда и общо 24.9 милиона за две седмици на екран.