/ iStock/Getty Images
Международен екип от учени потвърди, че Антонио Страдивари и други известни лютиери са обработвали инструментите си с химикали, които са осигурявали уникалния им звук, съобщи сайтът Физ.орг.

Изследователите, ръководени от Тай Хванчин Тай, професор по химия от тайванския Национален университет, идентифицираха за първи път и някои от използваните химикали.

В проучването е участвал също проф. Джоузеф Надивари от Тексаския университет A&M, който първи предлага тази теория преди 40 години.

Специалистите сега установиха, че Страдивари и Гуарнери са третирали инструментите с боракс, цинк, мед, стипца и варно мляко, за да ги предпазят от дървояди.

Наличието на тези химикали насочва, че лютиерите са работили заедно с местните аптекари. Всеки е използвал някаква домашна смес за целта. Несъмнено те са установили, че солите, с които импрегнират дървото, го заздравяват и му придават акустични качества.

Те са пазели в тайна методите си за обработване на дървото, но не и какъв е лакът. Той не е определящ за акустичните качества.

Използваните химикали са открити просмукани в дървото, не само на повърхността му. Това пряко се отразява на качеството на звука.
Антонио Страдивари (1644 - 1737) е изработил около 1200 цигулки, като ги е продавал само на много богати хора, включително на кралски особи. До наши дни са запазени около 600 от тях.

Гуарнери е бил по-малко известен, трудно е продавал инструментите си, но днес те са сравними по качество и цени с тези на Страдивари.

Цигулка на Страдивари може да бъде оценена на 10 милиона щатски долара, а на Гуарнери - още повече.
БТА