18-годишна опита да продаде цигулка „Страдивариус” онлайн
18-годишна опита да продаде цигулка „Страдивариус” онлайн / снимка: DarikNews.bg, Шумен
18-годишна опита да продаде цигулка „Страдивариус” онлайн
62909
18-годишна опита да продаде цигулка „Страдивариус” онлайн
  • 18-годишна опита да продаде цигулка „Страдивариус” онлайн

Шуменката полиция разкри схема за незаконна продажба в интернет на предмети, представляващи културно-историческа ценност.

При акцията са намерени много старопечатни книги и цигулка с надпис „Страдивариус”, съобщи директорът на полицията в града Любомир Христов.

При претърсване в дома на 36-годишен шуменец са иззети 30 стари книги, а други 90 били намерени в апартамента на 18-годишно момиче. При нея открили и цигулката „Страдивариус”, както и старинни накити. Тя разказала, че преди около два месеца видяла обява за работа, залепена на уличен стълб. Когато се обадила, мъж й обяснил, че трябва да си направи регистрация в български сайт за продажби и да качва в него обяви за антикварни предмети. Трябвало и да се занимава с изпращането по куриер на купените предмети. Преди полицията да попадне на следите й, тя успяла да пласира в страната около 20 книги, като за една получила 2400 лева. Друга стара книга била издание от 1750-та година.

„Намерените в дома й книги са дадени за оценка от специалисти от Регионалния исторически музей в Шумен, като заключението е, че 25 от тях представляват културно-историческа ценност. За цигулката „Страдивариус” все още не можем да кажем дали е оригинал, поискали сме експертиза”, каза старши комисар Любомир Христов.

За 36-годишния организатор на незаконната търговия началникът на полицията каза, че е бил задържан за 24 часа, като вече му е повдигнато обвинение. Той е с чисто досие. Момичето няма да бъде съдено.

Новини от Шумен