Невероятната история на една цигулка Страдивариус
Невероятната история на една цигулка Страдивариус / снимка: Guliver/Getty Images

ФБР на САЩ е върнало цигулка "Страдивариус", открадната преди 35 години от известния музикант от полски произход Роман Тотенберг след концерт през 1980 г., съобщи Асошиейтед прес.

Тотенберг оставил цигулката в гримьорната си след концерта, докато приемал поздравленията на публиката. Когато се върнал, музикалният инструмент липсвал. Цигуларят е подозирал кой стои зад кражбата, но никога не е разполагал с достатъчно доказателства.

Цигулката "Амес Страдивариус" е създадена през 1734 година от Антонио Страдивари и е една от неколкостотинте музикални инструмента на великия лютиер, запазени до днес. На търг може да се продаде за милиони долари. През 2011 г. за цигулка "Страдивариус" бяха платени рекордните 15,9 милиона долара.

Роман Тотенберг се сдобива с цигулката през 1943 година и свири само на нея до момента на кражбата.

Дъщерята на цигуларя Нина Тотенберг е съобщила на Асошиейтед прес, че ФБР я е информирало за намерената цигулка през юни, а скоро след това музикалният инструмент е бил върнат на семейството.

"Агентът (на ФБР) ми каза, че единственото, за което съжалява, е, че не е успял да върне цигулката навреме, за да може той (Тотенберг) да я види отново и да свири на нея" - е казала Нина Тотенберг за в. "Вашингтон пост".

Иск по делото за кражбата няма да бъде предявен, тъй като главният заподозрян вече не е между живите.

Известният цигулар от полски произход Роман Тотенберг умира през 2012 г. на 101-годишна възраст. Той купува музикалния инструмент през 1943 година за 15 000 долара, които сега се равняват на около 200 000 долара.

Семейството на Роман Тотенберг казва, че ще продаде музикалния инструмент, но не на колекционер на търг, а на някой известен музикант, който да свири на безценната цигулка "Страдивариус", за да може прекрасният й глас да звучи в концертните зали.

Източник: БТА