Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи
Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи / ThinkStock/Getty Images

Какво знаете за секса? Сигурно е, че той често носи положителни емоции и приятни усещания. Ето и няколко любопитни, по-малко научни и повече интересни факта за секса и любовта:

1. За любовта и похотта отговарят различни части на мозъка. Сексуалното влечение е свързано с онези области от мозъка, които контролират жаждата и глада, докато любовта активизира участъците, които са свързани с различен вид пристрастия, наркомания и приповдигнатост.

2. Най-много секс правят гърците. Според проучване от 2012 г. средностатистическият грък прави секс 164 пъти годишно и се радва на най-голямо разнообразие в спалнята.

3. Повечето хора избират партньори, които имат сходно равнище на мазнините в организма.

4. Мозъкът се влюбва мълниеносно - за една пета от секундата.

5. Хората, за които сексът няма голямо значение, харесват розовия цвят.

6. Сексът лекува, релаксира, удължава живота, пази ни от стрес, поддържа сърцето здраво и освобождава ендорфини, които ни правят по-щастливи.

7. Човек има средно 44 секс фантазии. Най-често фантазиите включват друг човек или пък са за неща, които сегашният партньор не би искал да направи.

8. 46% от жените и 42% от мъжете си представят друг по време на секс. И двата пола признават, че такива помисли увеличават удоволствието от секса.

9. Жените най-често изневеряват с приятели, а мъжете - с колежки.

10. Любовта действа на мозъка като кокаин. Мозъкът освобождава необичайно голямо количество химически вещества като норадреналин, дофамин, адреналин и окситоцин. За всички тези вещества е характерно усещането на еуфория.

И още:

Ако искате редовен секс, избягвайте тези храни и напитки

Как влияе сексът на мозъка?

Изненадващи открития за жените, мъжете и секса на първа среща

Добър любовник ли е българинът?

Мъжката сексуалност през годините

Няколко причини по-често да се отдаваме на сутрешен секс

До какво води липсата на секс?