Ново проучване, проведено от Университета в Сидни, разкрива, че редовната физическа активност може да намали риска от диабет тип 2, дори ако някой има генетичен риск от развитие на това заболяване, съобщава Синхуа.

Според изследването, публикувано в „Бритиш джърнъл ъв спортс медсин“, при тези, които извършват повече от един час физическа активност на „умерено до интензивно“ ниво на ден, рискът от развитие на диабет тип 2 е със 74% по-малък в сравнение с тези, които извършват по-малко от пет минути физическа активност на ден.

Изследователите също така установиха, че участниците, които са извършвали по-голяма физическа активност, но са били в по-висока рискова категория за диабет тип 2, са били изложени на по-малък риск да бъдат диагностицирани с това заболяване в сравнение с тези, които са били най-малко активни и в по-ниска рискова категория.

 „Не сме в състояние да контролираме генетичния си риск и семейната си история, но това откритие предоставя обещаващи и положителни новини, че чрез активен начин на живот човек може да се пребори с прекомерния риск от диабет тип 2“, казва Мелъди Дин, главен автор на изследването и доцент в Университета в Сидни.

Проучването обхваща 59 325 възрастни от Биобанката на Обединеното кралство - ресурс и база данни за биомедицински изследвания, в която се съхранява анонимна генетична информация, информация за начина на живот и здравето на половин милион души във Великобритания.

В началото на проучването участниците са носили на китките си устройства за проследяване на активността и са били наблюдавани в продължение на седем години, като са били регистрирани последствията за здравето.

Изследването показва категорично, че физическата активност трябва да се насърчава като превантивна мярка срещу появата на диабет.

„Нашата надежда е, че това проучване ще даде информация за общественото здраве и клиничните насоки, така че да подпомогне превенцията на хроничните заболявания, осъществявана от здравните специалисти, организациите и обществеността“, добави експертът.

Данните на Световната здравна организация показват, че около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на това заболяване всяка година.
 
Христо Кьосев/БТА