Повишаването на гликемичния индекс след топлинна обработка не е мит. Какви зеленчуци не трябва да се ядат в неограничени количества от диабетици, посочи диетологът Маргарита Королева.
Зеленчуците, чийто гликемичен индекс се повишава при варене или задушаване, не трябва да се употребяват не само от хора с диабет, но и от тези, които са с метаболитни нарушения. В тази група храни влизат морковите, цвеклото и картофите, сочи диетологът.
Но не е нужно да се отказвате напълно от тях.
„Морковите могат да се консумират сурови, цвеклото също може да се добави към салати. Суровите зеленчуци са храни с нисък гликемичен индекс. Няма да има инсулинов скок“, обясни лекарят.
Зеленчуците, чийто гликемичен индекс се повишава при варене или задушаване, не трябва да се употребяват не само от хора с диабет, но и от тези, които са с метаболитни нарушения. В тази група храни влизат морковите, цвеклото и картофите, сочи диетологът.
iStock/Getty Images
„Морковите могат да се консумират сурови, цвеклото също може да се добави към салати. Суровите зеленчуци са храни с нисък гликемичен индекс. Няма да има инсулинов скок“, обясни лекарят.