Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента Азия. Той привлича много опитни планинари, но и хора, търсещи адреналина. Вижте пет интересни истории, витаещи около връх Еверест:

Морис Уилсън решава да покори северните склонове на върха

Години наред Еверест е бил дестинация, привличаща вниманието на множество търсещи адреналина фанатици, но никой от тях не е бил толкова нестандартен, колкото англичанинът Морис Уилсън. През 1933 година Уилсън решава да бъде първият човек покорил северните склонове на Еверест. Потеглил пеш през ледника Rongbuk на 22 май 1934 година, но липсата на оборудване за катерене или какъвто и да било опит си казват думата. Но не е странно това, че човек без опит се опитва да покори известният връх, а че тялото на Морис е открито година по-късно, облечено в дамско бельо.

Да се ожениш на Еверест (СНИМКИ/ВИДЕО)

Легендарното същество Йети

Много пътешественици и алпинисти твърдят, че са виждали легендарното същество Йети в района на Еверест. Фолклорът на местните непалски и тибетски племена разказва за някои мрачни нощни същества, живеещи сред тях. Съществуването на Йети не е подкрепено с научни факти и поради това научната общност не го признава. Но забележителни открития на пътешествениците включват огромните отпечатъци, открити на 6000 метра от експедицията на Ерик Шиптън, както и скалпа на Йети, който се намира в манастира в Кумджунг.

Еверест
ThinkStock/Getty Images

Първите хора, успешно изкачили Еверест

Официално през 1953-та година сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей стават първите хора успешно изкачили връх Еверест. Но много скептици смятат, че друго дуо е покорило върха 30 години по-рано. През 1924 година англичаните Джордж Малори и Санди Ървайн са стигнали на 200-300 метра от самия връх. За съжаление те никога не се завръщат, което води до почти цял век на спекулации дали наистина са били първите, покорили Еверест.

80-годишен японец изкачи Еверест

Руска експедиция

В доклад в алпийския вестник е записано, че през 1952 година първата руска експедиция прави опит да изкачи Еверест по северния маршрут в Тибет. Водят се слухове, че тяхната мисия била да вдигнат статуи на Ленин и Сталин на самия връх, но по средата на пътя групата изчезва безследно. Руснаците и до ден днешен твърдят, че експедицията изобщо не се е случвала, но наистина странното е, че въпреки многобройните опити, не са открити никакви следи от екипа от 35 души, опитал се да покори върха.

Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

Рекорд за най-скоростно изкачване на Еверест

Две са причините името на шeрпа Пемба Дордже да е известно стане ли въпрос за истории, свързани с Еверест. Първата е, че на 21 май 2004-та година, той успява да изкачи върха за 8 часа и 10 минути. А втората причина е поради събитията, случили се три дни по-късно. Слизайки надолу Дордже попаднал на замръзнали тела на група катерачи.Той твърди, че се е случило нещо свръхестествено. Местните смятат, че докато не им бъде даде подходящо погребение, призраците на загиналите никога няма да напуснат планината.

Вижте още:

Индийка изкачи Еверест два пъти за седмица (СНИМКИ)

Каминито дел Рей - най-опасната пешеходна пътека в света (ВИДЕО)

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)

Там е най... на Земята (СНИМКИ)