Еверест се е изместил с 3 см след земетресението в Непал
Еверест се е изместил с 3 см след земетресението в Непал / снимка: Guliver/Getty Images

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 от 25 април в Непал е изместило връх Еверест с 3 см на югозапад, съобщи АФП, позовавайки се на Националното китайско научно управление по картография и геоложки изследвания.

Земетресението съсипа бедната икономика на Непал

По данни на Управлението височината на Еверест се е увеличила с 3 см за 10 години - с 0,3 см годишно, като върхът се е преместил с 40 см на североизток с темп 4 см годишно. Еверест "се измества постоянно на североизток, а земетресението го е изтласкало в обратната посока", каза заместник-директорът на Института по геология Сюй Сивей. Според него амплитудата на движението е нормална.

Разположеният на границата на Непал и Тибет връх Еверест е добра точка за наблюдение на движението на евразийската и индийската тектонски плочи, които се срещат в този силно сеизмичен район.

Прочетете повече: Земята в Непал не спира да се тресе, жертвите са хиляди

Второто земетресение в Непал на 12 май, което беше с магнитуд 7,5, не е предизвикало изместване на Еверест, показа изследването, извършено с помощта на спътникови измервания. Двойното земетресение отне живота на повече от 8700 души.

Източник: БТА