Земята
Земята / Thinkstock/Getty Images

Вижте къде се намират най-студеното, най-горещото, най-високото, най-дълбокото, най-сухото, най-дъждовното, най-многолюдното място на Земята, както и къде е „най-високото" езеро на планетата:

Най-студеното място на Земята

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

На този планински хребет в Антарктида е не просто студено - там е смразяващо. През зимата температурите падат до минус 92 градуса по Целзий. Но това може да се промени: американски учени са измерили на това място най-високата отчитана някога месечна концентрация на въглероден двуокис. Спорно е обаче дали това ще доведе до осезаемо покачване на температурите.

Най-горещото място на Земята

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

Парещата жега в националния парк Death Valley (Долината на смъртта) в американския щат Калифорния вероятно би стреснала дори най-големите почитатели на слънцето. През юли 1913 година там е измерена най-високата температура: 56,67 градуса по Целзий.

Най-високото място на Земята

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

Най-високият връх на Земята е Еверест (8 848 м.) в Хималаите. Новозеландецът Едмънд Хилари и индиецът Тенсинг Норгей са първите хора, които успяват да го изкачат - през май 1953 година. Лавините, активизирани в резултат от тежкото земетресение в Непал през април тази година, отнеха живота на поне 18 алпинисти в подножието на върха. Това сложи трагичен край на тазгодишния алпинистки сезон.

Най-дълбокото място

Само с батискаф може да се достигне до най-дълбокото място на Земята: Challenger Deep е на 11 километра дълбочина в Марианската падина в Тихия океан. Досега на това място са били само трима души. Единият от тях е режисьорът Джеймс Камерън.

Най-сухото място на Земята

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

В централните части на пустинята Атакама в Чили има места, където досега не е падала нито една капчица дъжд - поне откакто метеоролозите водят статистики.

Най-дъждовното място

Жителите на индийския щат Мегалая, разположен край границата с Бангладеш, навярно на драго сърце биха подарили няколкостотин литра дъжд на южноамериканците. С годишни валежи от 11.873 мм/кв.м. (тоест - над 11 метра!) село Моусинрам е най-дъждовното място на Земята. За сравнение: в Лондон годишните валежи възлизат на 65 см/кв.м.

Най-многолюдното място

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

24,15 милиона са жителите на цяла Ангола, но и на един-единствен град в Китай: Шанхай. Поради тази пренаселеност китайската метрополия има сериозни проблеми с качеството на въздуха. Заради множеството превозни средства и строителни обекти градът често е обвит в гъст смог.

Най-високото езеро

Там е най  на Земята (СНИМКИ)
netinfo

Езерото Титикака, което се намира на 3810 метра над морското равнище, е най-високо разположеното плавателно езеро в света. Част от него е на територията на Перу, а друга част - в Боливия. Това езеро е най-големият воден басейн в Южна Америка. Особена забележителност са островите Урос, които са изкуствени - направени са от тръстика.

Автор: Карла Блайкер