/ ThinkStock/Getty Images
Индийка успя да изкачи Еверест два пъти за по-малко от седмица, поставяйки женски рекорд в покоряването на най-високия връх на Земята за един сезон. Аншу Джамсенпа, на 37 години, се върна от 8848-те метра на 16 май за кратка почивка, преди да повтори подвига.
 
 

"Аншу достигна Еверест в 8.00 ч. местно време днес за втори път за този сезон, като постави нов рекорд", казва Дауа Лама от "Дрийм Хималая Адвенчърс".
 
Най-възрастният алпинист в света почина при опит да покори Еверест

Джамсенпа, която е майка на две деца, бе благословена от тибетския духовен водач Далай Лама, преди да замине за експедицията. Предишното такова постижение, признато от "Гинес", беше от непалската алпинистка Чурим Шерпа, която също изкачи върха два пъти за един сезон през 2012 г.
 


Индийката се е качвала до най-високата точка на планетата вече пет пъти.
 
Експедиция ще провери височината на връх Еверест

Повече от 120 катерачи направиха се срещнаха „очи в очи“ с върха този сезон, като първите изкачвания бяха забавени от силни ветрове, снегове и необичайно ниски температури.
 


Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

Има опасения, че големият брой разрешителни за изкачване на върха, издадени от Непал, могат да причинят опасни "задръствания" на планината. Тазгодишният сезон на катерене вече бе помрачен от две смъртни случая, включително легендарния швейцарски алпинист Ули Щек.
 
БГНЕС