Еверест - по-нисък след земетресението в Непал
Еверест - по-нисък след земетресението в Непал / Thinkstock/Getty Images

Спътникови снимки показаха, че теренът край Катманду се е повдигнал с около 1 м, а височината на връх Еверест е намаляла след опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, съобщи Лайв сайънс. Снимките са направени с европейския спътник "Сетинъл-1".

Учените интерпретират данните, за да идентифицират най-пострадалите зони. Те са регистрирали промяната във височината, като са сравнили нови и стари радарни снимки с метод, създаващ образ, наречен интерферограма. Тя показва с цветове районите, където земята се е раздвижила.

Резултатите ще бъдат уточнени през следващите седмици след допълнителни анализи.

Височината на връх Еверест е намаляла с около 2,5 см, защото земната кора се е отпуснала в районите северно от Катманду след земетресението. Район с размери 120 км на 50 км се е издигнал с цял метър. Максимумът е бил само на 17 км от Катманду, макар и градът да е бил сравнително далече от епицентъра, каза Том Райт от университета на Лийдс. Това обяснява големите щети.

Хималаите обаче продължават да се издигат, като някои части от тях нарастват с 1 см годишно заради продължаващото триене между Индийската и Евразийската тектонични плочи.

Източник: БТА