Новозеландската министърка по въпросите на жените Джули Ан Джентър
Новозеландската министърка по въпросите на жените Джули Ан Джентър / Gulliver/Getty Images
Новозеландска министърка роди момченце, след като стигна с колело до болницата, съобщиха ДПА и Ройтерс.
 
Джули Ан Джентър роди в най-голямата държавна болница в страната, където само преди няколко седмици премиерът Джасинда Ардърн роди дъщеря си Нийв. Името на 4,3-килограмовото бебе все още не е съобщено.

Министърка отиде с велосипед до болницата, в която ще роди (СНИМКА)
 
38-годишната Джентър заяви, че с партньора й Питър Нънс "въртяхме педалите, защото нямаше достатъчно място в автомобила. Това ми осигури също много добро настроение".
 
Двойката обяви бременността през февруари с рисунка на тях двамата на велосипеди и бебешко столче, монтирано на нейния.
 

"Ще се наложи да поставим допълнителна седалка на нашите колелета - очакваме първото си дете в началото на август", написа тогава Джентър, която е страстна велосипедистка.
 
Тя планира да си вземе шестседмична отпуска от задълженията си като министър по въпросите на жените и съминистър на здравеопазването и транспорта и три месеца почивка от парламентарните си дейности. След това Нънс ще поеме грижата за бебето, вземайки си отпуска по бащинство за шест до девет месеца и присъединявайки се към партньора на Ардърн, Кларк Гейфърд, в клуба от отговорните татковци.
 
Почти едновременната бременност на двама членове на кабинета бе възприета от мнозина като символ на напредъка в лидерските роли. Ардърн стана първият избран държавен лидер, който роди по време на мандата си след пакистанската премиерка Беназир Бхуто през 1990 година.
 
Бебетата на новозеландските депутати вече могат да придружават родителите си в пленарната зала и дори да плуват в басейна на парламента. Подобни стъпки имат за цел да засилят разнообразието в законодателния орган, където едва 38 процента от депутатите са жени.
БТА