/ ThinkStock/Getty Images
Ароматът на любимия човек може да помогне за намаляването на стресовите нива в най-напрегнатите дни, показа проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
 
Жените имат по-ниски нива на стрес, когато помиришат риза, която партньорът им е носил. Мирисът на непознат човек от друга страна изнервя повече дамите.

Ако имате нова любов, не правете това!
 
Проучването било направено от учени от университета на Британска Колумбия в Канада. С него експертите показват, че миризмата не е просто част от първоначалното привличане, а от цялостно усещане за безопасност, поне при хетеросексуалните жени.

Как се съхранява любовта: вижте най-възрастното семейство у нас (ВИДЕО)
 
За целта били избрани 96 двойки, разделени на три групи по равно. В първата жените помирисали нова риза, във втората - носена от непознат, а в третата - от партньора им.

Съветите на психолога: Не прекалявайте със секса, ако искате вечна любов
 
Включените в експеримента мъже трябвало да бъдат 24 часа с една и съща дреха, като два дни не са ползвали дезодорант. Жените от своя страна трябвало да вършат стресиращи дейности. Разпозналите миризмата на своя партньор върху дрехата били по-спокойни и нивата им на кортизол по-бързо се върнали в нормални граници.
БТА