/ Istock
Над 300 мъже и жени в Перибан, Мексико се трудиха 3 часа и 30 минути, за да приготвят 4 970 кг гуакомоле.

Огромната порция се състоеше от 10 тона авокадо, отгледано в овощните градини на Перибан, което беше смесено с лук, домати, пипер, лайм и кориандър.

Събитието беше предавано на живо на служителите на "Рекордите на Гинес", които не успяха да присъстват, но потвърдиха новия рекорд в неделя вечерта.
 

"Постигнахме целта да съберем всичко необходимо за приготвянето на повече от 4 тона гуакамоле, което не беше никак лесно, в допълнение към подготовката и факта, че беше завършено толкова бързо", заяви кметът на Перибан Алфредо Арройо, цитиран от El Heraldo de Mexico.

Порцията надмина предишния рекорд от 3 788 кг, който повече от 350 души приготвиха в съседния град Танситаро на 6 април 2018 г.

Предишният рекорд принадлежеше на град Консепсион де Буенос Айрес в щата Халиско, където през 2017 г. търговец на едро събра повече от 815 души, за да приготвят порция от 2 980 килограма.

Последното събитие за поставяне на рекорд беше част от изложението за авокадо през 2022 г., което се проведе през уикенда в Перибан.
Франсиско Фариас присъства на събитието със семейството си и е впечатлен от крайния продукт.



"За такова голямо гуакамоле съставките бяха перфектни, всичко беше добре балансирано", казва Фариас пред El Heraldo de Mexico. "Ароматът на авокадото има голяма заслуга за това".

Щатът Мичоакан е единственият доставчик на авокадо, считано за "зелено злато", за Съединените щати, но през февруари на производителите беше временно забранено да изнасят през границата, след като картел заплаши инспектор по храните от Министерството на земеделието на САЩ. 
Перибан е на седмо място по производство и износ на авокадо в света.
БГНЕС, "Дейли Мейл"