/ iStock/Getty Images
Пилешкото месо е едно от най-популярните – щадящо към стомаха, приготвя се бързо и е сравнително евтино. Но мнозина са предпазливи към закупуването му в магазините, предполагайки, че то може да е "натъпкано“ с антибиотици и други опасни вещества. УНИАН дава няколко прости и ефективни начина за премахване на хормоните и антибиотиците от месото у дома.

За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме в магазинната мрежа. Остава само да разчитаме на почтеността на производителя - че месото от щанда не съдържа вредни вещества.

Смята се, че продаваното в магазина пиле е безопасно - според хигиенните изисквания количеството на хормони и антибиотици в месото е нормализирано. Във всеки случай, ако има съмнения относно качеството на месото - независимо от това къде е закупено - има няколко прости начина да се отървете от опасните вещества:

enlightened Накисване в марина

Накисването във вода – чешмяна или минерална, за поне един час, се счита за ефективен начин за изчистване на антибиотиците от пилешкото месо. Към нея може да се добавят 3-5 супени лъжици сол и още толкова лимонов сок. Така приготвената марина ще "издърпа“ вредните вещества.

Гответе във вторичен бульон

Готвенето във вторичен бульон също помага да се отървете от "добавките“ - след като заври, гответе месото за 10 минути, след това изцедете бульона, добавете чиста вода и гответе както обикновено. Някои дори приготвят месото дори не с втория, а с третия бульон.

Преди готвене отстранете кожата и мазнините от месото - там се натрупват най-много вредни вещества.

Не пържете - печете

Топлинната обработка при високи температури също помага да се отървете от вредните вещества. Преди печене, трябва да се отстранят кожата и мазнината, както и всички вътрешности. Поставете птицата така, че мазнината да се стича в съда за приготвяне, а не да се абсорбира обратно в месото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"