Властите на Сингапур разрешиха на американския стартъп Eat Just да продава изработено в лаборатория пилешко месо, което не идва от кланици, предаде Би Би Си.
Това е първото в света одобрение от регулаторните органи за месо, което не идва от заклани животни.
Месото първоначално ще бъде достъпно на хапки, но компанията не съобщи, кога ще се появи на пазара.
Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда
Сингапур има амбициозните планове да повиши това през следващото десетилетие,
Според „Барклис“ пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.
Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.
Но продуктът на „Ийт джъст“ е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.
Компанията приветства решението на Сингапур и го нарече „пробив за глобалната хранителна индустрия“, като изрази надежда други страни да последват този пример.
Това е първото в света одобрение от регулаторните органи за месо, което не идва от заклани животни.
Месото първоначално ще бъде достъпно на хапки, но компанията не съобщи, кога ще се появи на пазара.
Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда
Сингапур има амбициозните планове да повиши това през следващото десетилетие,
Според „Барклис“ пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.
Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.
Но продуктът на „Ийт джъст“ е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.
Компанията приветства решението на Сингапур и го нарече „пробив за глобалната хранителна индустрия“, като изрази надежда други страни да последват този пример.