Този месец херцогинята на Кеймбридж Катрин и съпругът й принц Уилям ще отпразнуват седмата годишнина от сватбата си. Двамата очакват и третото си дете.
 
Следващия месец пък ще се състои още една кралска сватба. Братът на Уилям - принц Хари, ще се ожени за годеницата си - актрисата Меган Маркъл. Очаква се събитието да привлече голям интерес, а наред с официалните информации за сватбата се пораждат и спекулации, разкриват се любопитни моменти....
 
Как изглеждаше Кейт Мидълтън преди да се омъжи за принц Уилям? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Със сигурност мнозина ще направят и сравнения между сватбата на Уилям преди седем години и тази на брат му.
 
Ето любопитни факти за сватбата на Уилям и Кейт на 29 април 2011 година, някои от които вероятно ще дадат основа за паралели:  

кралска сватба
Guliver/Getty Images, архив

Денят на сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън е обявен за национален празник за 2011-та година за всички британски територии, включително Бермудските острови, Фолкледнските о-ви и островите Търкс и Кайкос.
 
Приказните кралски сватби: Красиви булки, рокли и целувки (СНИМКИ)

Кейт се е гримирала сама за сватбата, като преди това е вземала уроци при известния гримьор Арабела Престън.
 
Общите разходи за кралската сватба са оценени на 34 милиона долара. Само украсата от цветя е струвала 800 000 долара. Двете сватбени торти са стрували 80 000 долара общо, а за сватбената рокля на Кейт са похарчени 434 000 долара.

кралска сватба
Guliver/Getty Images, архив


Ослепителните рокли на Кейт Мидълтън (СНИМКИ)

Парадните военни униформи, които принц Уилям и брат му Хари са носели на официалната церемония, са ушити със специални материали, които да не запотяват тялото. Двете униформи са правени по индивидуална поръчка специално за сватбата.

Явно с чувство за хумор Кейт включи в сватбения си букет цвете, чието име е „Сладък Уилям“. Освен него в букета имаше зюмбюл, момина сълза и бръшлян.

Кейт
Guliver/Getty Images


Алеята в залата на сватбената церемония бе декорирана със специално селектирани английски кленове. След сватбата те бяха засадени в двора на ваканционния дом на принц Чарлз в Уелс.
 
Вижте снимки на кралските особи о време на великденската църковна служба в параклиса "Сейнт Джордж"

Според традицията Кейт носеше на сватбата си нещо старо, нещо ново, нещо взето назаем и нещо синьо. Старнни бяха някои от дантелите на роклята й. Нови пък бяха обеците й - сватбен подарък от нейните родители. Като взета назаем се приема тиарата, която Кейт си сложи за сватбената церемония. Дала й я кралица Елизабет II. А синьото е било незабележимо за околните - светлосиня лента, зашита във вътрешността на роклята.

кралска сватба
Guliver/Getty Images, архив

Британската певица Ели Голдинг е пяла на тяхната сватба. Тя е изпълнила свой кавър на песента на Елтън Джон Your Song за първия младоженски танц на Кейт и Уилям.
 
На сватбената церемония само Кейт получи пръстен от Уилям. Принцът заявил, че не иска да носи пръстени и преди сватбата от двореца официално обявиха, че Уилям се отказва от традицията поради лични предпочитания.
 
Най-красивите жени в кралските семейства (СНИМКИ)

Кралската сватба е гледана от стотици милиони хора. Над 2 милиарда души по цял свят са гледали церемонията на живо по телевизията.
 
Първата си брачна нощ младоженците са прекарали в Бъкингамския дворец, като преди това са празнували на специално парти с подбрани гости. След това Кейт и Уилям са заминали на меден месец на частен остров от Сейшелите.

кралска сватба
Guliver/Getty Images, архив


Вижте още истории за кралски особи:

Любов като от приказка: Най-дългите кралски бракове в историята (СНИМКИ)

11 мъдри правила на кралското възпитание за умни и добри деца (СНИМКИ)

Приказните кралски сватби: Красиви булки, рокли и целувки (СНИМКИ)

Двойно щастие: Кралските двойки, които се радват на близнаци (СНИМКИ)

Думите, които кралското семейство никога не изрича (ВИДЕО/СНИМКИ)

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Това очарователно момиченце е бъдещата кралица на Испания (СНИМКИ)

Когато германски принц се ожени за руска дизайнерка (СНИМКИ)


За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук