Всеки домашен любимец допълва по някакъв позитивен начин живота и вътрешния мир на човека. Животните са способни на много позитивни въздействия. Проучванията показват, че най-стресирани са хората без домашен любимец.

Котката се посвещава по свой начин на дома и стопаните си. Колкото мили и игриви да са котките, те сякаш живеят в собствен свят, следват свои правила. Но съжителството с тях е полезно за нашето здраве.

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Вижте как котките ни помагат да сме по-здрави и дълголетни:

Котките имат способността да ни лекуват. Те са способни магически да облекчават болките ни. Котешкото мъркане улеснява зарастването на раните, може да лекува фрактури, възстановява увредените мускули и може дори да ни отърве от хриповете.

Котките намаляват стреса и депресията. Обяснението е, че то подпомага производството на серотонин или т.н. хормон на щастието.

ж
ThinkStock/Getty Images

Учените още спорят за точния произход на звука, но котките мъркат и това помага на човешките способности за възстановяване. Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специален терапевтичен диапазон. Котките мъркат с честота от 25 до 150 Hz.

Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота?

Котките намаляват риска от инфаркт с 40 % процента.

котка
ThinkStock/Getty Images

Учени от Университета на Минесота са установили, че присъствието на котка в дома е от полза за сърцето. Според тях котките облекчават стреса и тревожността, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

И още:

Изумителни факти за котките (СНИМКИ)

Заключен в изба котарак изпи три бутилки вино

Разбиха един от най-популярните митове за котките

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Как котките се превърнаха в домашни любимци?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук