/ Thinkstock/Getty Images
Домашните котки по света са около 500 милиона. Но какъв е произходът им и как са се превърнали в домашни любимци? Учени са намерили отговор на този въпрос, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Оказва се, че всъщност домашната котка не произхожда от европейските диви котки Felis silvestris silvestris, а от техни посестрими, които се срещат в Близкия изток.
"Всички домашни котки са наследници на дива порода котки от Близкия изток, известна като Felis silvestris lybica", заяви съавторката на изследването Ева-Мария Гайгъл от Френския център за научни изследвания и института "Жак Моно" в Париж.
 

В Германия и Швейцария премахването на ноктите на котките е забранено със закон.
Thinkstock/Getty Images

Разбиха един от най-популярните митове за котките

За да открие прародителя на всички домашни писани, международен екип от учени се захванал с широкомащабно генетично изследване на над 200 древни екземпляра. Била изследвана ДНК на 9000 години от 209 древни котки от Европа, Африка и Азия, включително от древноегипетски мумифицирани котки. "Въпросната ДНК разкрива какво се е случило в миналото", отбеляза изследователката. Били изследвани също 28 съвременни неопитомени котки от България и Източна Африка.

Вижте защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Учените са на мнение, че сближаването между дивата котка и човека е станало при зараждането на земеделието преди 10 000 години, когато ловци и събирачи на плодове започнали да водят уседнал начин на живот. Котките се доближили до новоизграждащите се селища, за да се хранят с гризачи, които били привлечени там от складовете със зърнени храни, произвеждани от хората. Човекът бил доволен, че по този начин можел да се отърве от причинените от гризачите вреди, свързани с намаляване на реколтата и поява на болести. Така се зародила връзката човек-котка.

Откриха на какво се дължи черно-белият цвят при котките

Според учените, котките впоследствие колонизирали посредством две вълни планетата.
 

котка
Thinkstock/Getty Images

"Котките от Близкия изток за пръв път се разпространили, когато първите земеделци започнали да мигрират към Европа към 4400 г. пр. Христа - поясни Гайгъл. - След това през 5-и век пр. Христа древните египтяни били обзети от увлечение по котките, като ги обезсмъртили в скулптури, стенописи и дори ги мумифицирали. Това увлечение по-късно обзело Древния Рим и Древна Гърция. Известно е, че на борда на древноримски военни кораби е имало котки, които трябвало да водят борба с унищожаващите хранителните запаси гризачи."

Специалисти съветват да не се режат ноктите на котките

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Ecology & Evolution.
БТА