Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота?
Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота? Как така 9, а не 10 или повече?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Най-напред нека посочим, че котките и хората имат дълга история. Тя започва вероятно преди 5 300 години, поне от тогава имаме документи, които произхождат от Китай. И в тези документи става дума за домашни котки. По едри от сегашните, но въпреки това домашни. Смята се, че те са били привлечени към градовете на хората от гризачите, които пък са били привлечени от складираното зърно и друга храна. И така котката е станала естествен приятел на човека, макар че приятелството при котките е малко по-особено. Те не са точно най-добрия приятел на човека, но въпреки това минават за приятели.

Хората са наблюдавали котките и са усетили, че те са особени животни. Техните навици и царствена незаинтересованост към човеците ги превърнала в свещени животни, за разлика от кучетата, които са доста по-трудни за обожествяване. Знаете за почитта към котките в Египет, да не ви занимавам с познати неща. От Египет отношението към тях се пренася в Рим. В религиозен план християнството ги намира за опасни, докато в исляма не е така. И пророк Мохамед е имал любима котка, а историята на тяхната дружба няма да разказваме сега.

Дали котките носят добър или лош късмет е въпрос на интерпретация, но още от древни времена, хората забелязали една особеност на тези животни. Нарича се вертикален рефлекс. Котката много бързо може да извърти тялото си и да падне на краката си, което я прави по-трудно уязвима срещу наранявания. Не че не може да се нарани при падане, напротив, съвсем възможно е, но вертикалният рефлекс е впечатляващ. Това води до един забавен парадокс- парадоксът на котката с масло. Нали знаете, че филийка с масло винаги пада на намазаната част, но ако се закрепи за гърба на котка с намазаното отгоре, как пада тогава и кое от твърденията е вярно? Това разбира се е в кръга на шегата.

Вертикалният рефлекс карал хората да си мислят, че котките са неуязвими, имат повече животи от другите зверове, могат да се прераждат или пък носят демони, зависи от коя религиозна и суеверна гледна точка наблюдавате. Дотук всичко е ясно. Защо 9 живата обаче? Всъщност 9 не е фиксирано навсякъде. В турската и арабска традиция котките имат 6 живота, в германската и в елинската- 7. 9-те живота, които може би са най-разпространени в европейската култура, ги дължим на Шекспир. Той пръв пише за това. Може да става дума за литературна инвенция, той да си го е измислил. Там сричките да му са се връзвали точно, а може в Англия да е била такава традицията и той просто да я е описал.

Любопитното в този случай е, че ние сме възприели западната литературна традиция, а не по-близката турска. При тези числа всичко опира до усещането за сакрално. И друг път сме говорили, че 9 е точно толкова магическо, както и 7, 6 и така нататък. 9 е три пъти по три, а три е специално число. В някакъв смисъл трижди три е еквивалента на сто, означава много. Не е точно конкретна цифра, макар че нищо абстрактно няма в 9 и въпреки това гледайте в по-общ план девятката. Причината да се наложи като брой животи на котките е Шекспир, а иначе вертикалният рефлекс. Може да си го оцените на колкото животи пожелаете. Тази оценка показва доколко отделната култура, ценяща котките, е склонна да се изхвърля или държи повече на скромността.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате