/ ThinkStock/Getty Images
Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо, който не може да лети и доби световна популярност, след като опита да се чифтоса с мъж в телевизионно предаване, предаде ДПА.

Предполага се, че папагалът, който е на 20 години, живее уединено на отдалечен остров от Южния остров и избягва всички опити да бъде открит.

Специалистите не са разтревожени от изчезването му, защото той е здрав, млад и на острова няма хищници.

Около 5% от предавателите на какапо се чупят всяка година и на лесничеите може да отнеме няколко години, за да открият птицата отново.

Животните, които изчезнаха през XX век (ВИДЕО)

Сироко беше отгледан от хора, след като получи респираторно заболяване едва на 3-седмична възраст. В резултат на това той възприема себе си за човек, вместо за закръглен папагал. Той не проявява интерес към други какапо, а вместо това демонстрира ритуала си за чифтосване в присъствието на хора.

Славата го застигна, когато зоологът Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай го заснеха в епизод от документална поредица. Сцената, на която Сироко се качва на главата на зоолога и се опитва да се сноши с него, беше гледана над 7 милиона пъти в YouTube.

Вижте още по темата:

Шестото масово измиране на видове вече е започнало на Земята

Защо са изчезнали динозаврите?

Австралия ще убива диви котки, за да спаси изчезващи видове

869 животни са изчезнали през последните четири години

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА