Динозаврите са били праисторически влечуги, които живеели през Мезозойската ера, наречена още "Ерата на динозаврите ". Те са били влечуги и са се излюпвали от яйца. Не са можели да летят и не са живеели във водата. Най-големите динозаври са били до 40 метра дълги и 15 метра високи. Най-малките са били с размер на пиле.

Динозаврите са господствали по Земята над 165 милиона години, но неизвестно как са изчезнали преди 65 милиона години. Палеонтолозите търсят и изучават вкаменелости, за да научат повече за изумителния праисторически свят на динозаврите.

Има много теории за това как динозаврите са изчезнали. Няма абсолютно доказана теория. Никой не знае със сигурност защо и как динозаврите са изчезнали.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

Днес най-популярна е „астероидната теория" за изчезването на динозаврите. Тя е въведена от Уолтър Алварез през 1982г., който открива в геоложки пластове от периода на границата К/Т (Креда/Терциер) огромни количества от елемента иридий. Иридия е много рядък на Земята, но е изключително разпространен в Космоса, и най-вече в кометите и астероидите.

Откриха два нови вида динозаври - с рога

Според тази теория голям астероид или комета се сблъсква със Земята преди около 65 милиона години в райна на Чикслопе (полуостров Юкатан, Мексико). Учените смятат, че такъв голям сблъсък изхвърля толкова много прах във въздуха, че слънчевата светлина не е в състояние да премине, и растенията и животните умират. Драматичните промени в климата, резултат от този огромен сблъсък, са били твърде много за динозаврите. Те не са били в състояние да оцелеят. Били прекалено огромни.

Учени откриха фосили от малък мозазавър в Япония

Друга причина, която може да обясни как динозаврите са изчезнали, е вулканичната дейност. Огромно увеличаване на вулканичната активност преди около 65 милиона години разпръсква много пепел във въздуха, която блокира слънчевите лъчи и убива динозаврите.

Според друга теория болестите са убили динозаврите. Много смъртоносни и заразни болести може да са се разпространили сред динозаврите и да са причинили изчезването им.