Австралия ще убива диви котки, за да спаси изчезващи видове
Австралия ще убива диви котки, за да спаси изчезващи видове / Thinkstock/Getty Images

Австралия планира да избие 2 млн. подивели домашни котки до 2020 г., за да спаси от изчезване десетки видове местни животни, които котките преследват и убиват, писа в. „Индипендънт”.

Канбера започва работа по петгодишна програма, която цели да запази произхождащите от Австралия видове животни и птици. Всички провинции на страната ще класифицират подивелите котки като „вредители” и ще се борят с тях с капани, като ги застрелват или отравят. Правителството обеща мерките да се прилагат по „хуманен и ефективен” начин.

Котките пристигат в Австралия преди около 200 години, пренесени от европейските заселници. Те бързо се разпространяват в Австралия и Нова Зеландия. Според последните статистики, близо 20-те милиона котки в Австралия избиват около 75 млн. местни животни дневно.

Междувременно страната държи един от най-високите резултати за изчезвана на местни видове. 29 животни, произхождащи от Австралия, са безвъзвратно изчезнали, а 1800 са под заплаха. Сред тях са и редица дребни гризачи, които стават жертва на котките.

Източник: БГНЕС