869 животни са изчезнали през последните четири години
869 животни са изчезнали през последните четири години / снимкa: БГНЕС

869 животни от почти 45 000, които са вписани в Червената книга, са изчезнали от лицето на Земята през последните четири години. Тези и други тревожни факти се съдържат в доклад на Световния съюз за опазване на природата, в който членуват 140 страни.

Тазгодишното изследване, което е озаглавено "Дивата природа в променящия се свят", съдържа списък с 1159 вида, които са застрашени. От тях 869 са напълно изчезнали от лицето на Земята и 290 са определени като "вероятно изчезнали". Някои видове риби, обитаващи сладките води (38% в Европа и 28% в Източна Африка), са на прага на измирането заради нейния недостиг в тези региони. Морските видове риби също могат да споделят тяхната съдба.

Причината е в интензивния риболов, климатичните промени и замърсяването на околната среда, пише БГНЕС. Най-малко 17% от 1045 вида акули и скатове и шест от седем вида морски костенурки са заплашени от изчезване. Еколозите също така се страхуват за бъдещето на почти една трета от земноводните и една четвърт от бозайниците.