Новозеландски вид прилеп беше избран за Птица на годината в Нова Зеландия, съобщиха ДПА и Би Би Си.

В годишния конкурс за избор на птица, чиято цел е да се привлече общественото внимание към опазването на типичните новозеландски видове, се гласува онлайн.

Дългоопашатият новозеландски прилеп беше обявен за победител в конкурса тази година и това предизвика напрежение. Организаторите са включили критично застрашения вид, за да привлекат вниманието към него.

Но наградата за летящия бозайник разгневи част от гласувалите и от обществото. Любители на птиците реагираха остро в Туитър, като определиха тазгодишното издание на конкурса за "пълен фарс", "откраднат избор" и използваха и други, по-цветисти изрази, отбеляза Би Би Си.

Организаторите от екологичната група "Форест енд бърд" обявиха, че включването на прилепа не е било опит да се възстанови имиджа на прилепите, помрачен от коронавирусната пандемия, както обвиниха някои от критиците. За първи път в гласуването тази година бе включен летящ бозайник, защото те са изложени на същите предизвикателства като птиците, посочват организаторите.
 
Говорителката на организацията Лора Киън каза, че "вотът за прилепа е и вот за контрол върху хищниците, за възстановяване на местообитанията и за действия за климата и за защита на нашите прилепи и техните пернати съседи".

Повече от 56 700 души са гласували в конкурса онлайн, като прилепът е получил 7000 гласа, с около 4000 повече от папагала какапо, който победи миналата година.

Не за първи път конкурсът предизвиква остри полемики. През 2020 г. се оказа, че близо 1500 гласа са били фалшиви.
БТА