/ iStock/Getty Images
Учени откриха 39 различни вида вируси сред прилепи в Швейцария, писа в."Дейли мейл", като цитира данни от проучване на изследователи от университета в Цюрих.

Някои от тези вируси могат да бъдат опасни и за хората, предупреждават експертите.

Швейцарските учени са анализирали ДНК и РНК проби от вируси, които са открили в органи и отпадни продукти, събрани от повече от 7000 прилепи, живеещи на територията на страната.

Анализът на геномите на тези вируси показал, че сред тях има 16 вирусни семейства, за които по-рано е установено, че могат да бъдат предадени на други гръбначни, включително и на хора. Сред тях са коронавируси, аденовируси, хепатитни вируси, ротавируси А и Н и парвовируси.

СЗО: Вирусът е дошъл от прилепи, не от лаборатория


Прилепите са гостоприемници за много различни вируси. Известни са малко случаи, при които заразата може да премине директно към човека. Някои от вирусите, които живеят при прилепите, обаче, стигат до хората чрез посредник. Сред тях е и SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Проследяването на вирусите при прилепите може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии, смятат швейцарските учени.
БТА