/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация обяви днес, че всички налични доказателства сочат, че новият коронавирус е дошъл от прилепи в Китай в края на миналата година и не е манипулиран или създаден в лаборатория, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

Американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че правителството му се опитва да установи дали вирусът не е дело на лаборатория в Ухан.
„Всички налични доказателства сочат към животински произход, а не към лаборатория или някъде другаде“, заяви говорителката на СЗО Фадела Чаиб на пресконференция в Женева.

И допълни, че „вероятно вирусът има животински произход“.

Не е ясно как вирусът е прескочил бариерата между видовете към човека, но несъмнено e имало животно посредник, каза още тя.  

По-рано днес Световната здравна организация обяви днес, че на този етап не е възможно да се определи точният произход на новия коронавирус.

Към днешна дата не може да бъдат направени никакви заключения, заяви Такеши Касаи, директор на СЗО за региона на Западния Тихи океан.

Все пак налични доказателства предполагат животински произход, заяви той на онлайн пресконференция.

Според Касаи всякакви мерки за облекчаване на карантината, обявена заради коронавируса, трябва да се предприемат постепенно и посочи, че ако ограниченията бъдат премахвани прекалено бързо, отново ще има увеличаване на заразените.

Карантинните мерки доказаха, че са ефикасни и хората трябва да са готови за нов начин на живот, за да може обществото да продължи да функционира, но в същото време коронавирусът да бъде държан под контрол, каза още експертът.