/ / iStock/Getty Images
Нивото на тестостерон при мъжете не е свързано със социалните и икономическите им успехи. До това заключение са стигнали изследователите от Бристолския университет предаде ТАСС.

Те поставят под съмнение подобна връзка, като се позовават на резултатите от проведено проучване.

Учените са използвали британска база данни на повече от 400 хиляди доброволци. Те са се подложили на пълен преглед за физическото си състояние, предоставили са ДНК, както и информация за хранителния си режим и вредните навици. Данните включват също информация за количеството тестостерон, произвеждано от всички доброволци от мъжки пол.

Кой е най-сексуалният мъж в зодиака? (ВИДЕО)

Експертите анализират тази информация, за да установят нивото на тестостерон, което оказва влияние върху различни аспекти от живота на мъжете, включително върху желанието им да поемат рискове, нивото на доходите, кариерата, образованието и социалното положение. Освен това се прави анализ на това как всички тези фактори влияят върху генните вариации, свързани с повишена концентрация на половите хормони в тялото.

Данните показват, че финансовото състояние, здравето и склонността за поемане на рискове не зависят от нивата на тестостерон, произвеждан от мъжкото тяло.

"Високите нива на тестостерон не помагат за кариерното развитие, за получаване на по-добро образование или по-добро здравословно състояние", е заключението на учените от Бристолския университет.

"Общоприето е мнението, че нивата на тестостерон влияят върху постиженията на един или друг човек. Нашето изследване обаче показва, че ролята на тестостерона за социално-икономическите постижения на мъжете е силно надценена", казва Аманда Хюз от Бристолския университет.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "Сайънс адвансис". 
БТА