Ходене и бягане срещу диабет
Ходене и бягане срещу диабет / снимка: sxc.hu

Енергичното ходене и бягането могат да намалят риска от хипертония и диабет. Това показва изследване на американски учени, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, цитирано от БГНЕС.

Изследователите от Националната лаборатория "Лоурънс" в Бъркли са изучили данните за здравето на над 33 000 бегачи и 15 хиляди хора, занимаващи се със спортно ходене. Учените са открили, че енергията, изразходвана при ходене със средна интензивност или енергично бягане, водят до съкращаване на риска от хипертония, диабет и исхемична болест на сърцето, намаляват високите стойности на холестерина.

Те са установили, че при бягане рискът от хипертония намалява с 4,2%, а при ходене - със 7,2%. В кръвта на бегачите високият холестерин се среща с 4,2% по-малко, а при любители на ходенето - със 7% по-малко в сравнение с останалите хора. Бягането съкращава риска от диабет с 12,1%, а ходенето с 12,3%. Рискът от развитие на исхемичната болест се съкращава съответно с 4,5% и 9,3%.

"Ходенето може да бъде по-приемлив вид активност за някои хора в сравнение с бягането, макар че тези, които бягат, изминават по-големи разстояния, отколкото любителите на ходенето", заяви Пол Уилямс.