/ iStock/Getty Images
Учени от медицинския институт "Айкан" към болницата Маунт Синай в Ню Йорк и университета в Карлсбад, Швеция, установиха, че ако химични вещества, съдържащи се в опаковките на храни, попаднат в организма на бременна жена, това може да предизвика забавяне на умственото развитие на детето й, съобщи Юрик алърт.

Лошият сън ни кара да се храним нездравословно
 
Изследването обхванало 718 жени, които били в първото тримесечие от бременността си. Било анализирано количеството химични вещества, включително бисфенол А, който се съдържа в пластмасовите опаковки, пестициди, фталати, в кръвни проби и проби от урината на участничките. Известно е, че някои от веществата, например бисфенол А, нарушават дейността на ендокринната система у хората.
 
Наблюдения върху родилите се деца показали, че високото съдържание на химикали в кръвта на майките по време на бременността им допринася за по-ниския коефициент на интелигентост на 7-годишните им синове и дъщери. При това най-ниски показатели били регистрирани у момчетата. Най-негативно било въздействието на бисфенол А.

Кръвта на жена стана тъмносиня, след като взе лекарство за зъбобол (СНИМКИ)
 
Безпокойство предизвикали и други химични вещества, като песитицида хлорпирифос, триклозана в антибактериалните сапуни и фталатите в пластмасата и козметиката.

И още:

Бебеносенето - една забравена традиция, която се завръща (ВИДЕО)

Доказаха „силна и последователна връзка“ между захарта и лошото поведение

Храните, които водят до подпухването на лицето сутрин (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА