/ Gulliver/Getty Images
Фестивалът на музиката и изкуството в долината Коачела се провежда веднъж в годината в Емпайър Поло Клуб в Идио, Калифорния, пустинята Колорадо в САЩ. Основан е от Пол Толет през 1999 г., а амбициите му са всяка година да събира милиони хора под слънчевите лъчи. Днес това е не просто "един хубав фестивал", а легендарно музикално и арт събитие, което всяка година чупи собствените си рекорди за посещения. През 2017 г. за един уикенд там са били повече от 250 000 души.

Gulliver/Getty Images

Името Коачела се е превърнало в емблема на свободния дух, съвременния парти живот на открито и фестивалната култура. В пространството, на няколко сцени върви нон -стоп музика на живо, а в специални зони и сектори се разполагат арт инсталациите.

Gulliver/Getty Images

Коачела е инспириран от фестивала Уудсток и се опитва да превърне в традиция парада на музиката и свободомислието. Фестивалът е истинско продължение на традициите и културата на 60-те години.
 
Destiny's Child се събраха на „Коачела“ (СНИМКИ)

Името си дължи на долината в Калифорния, в която се намира Емпайър Поло Клуб - мястото, където се провежда събитието от основаването си. За първи път локацията е използвана за концерт от групата Pearl Jam, която през 1993 г. я избира, тъй като бойкотира сцени, контролирани от една от големите компании за продажба на билети в Щатите. След като става ясно, че мястото е идеално за големи музикални събития, през 1999 г. в клуба се провежда и първият фестивал Коачела.

Gulliver/Getty Images

Досега на Коачела са пели едни от най-големите банди и изпълнители като AC/ DC, Ейми Уайнхаус, Пол Маккартни, Снуп Дог, Доктор Дре, Дафт Пънк, Мадона, Кание Уест, Еминем, Джей Зи, Ред Хот Чили Пепърс, Горилас и много други. На Коачела 2019 ще излязат Ариана Гранде, Джей Балвин, Hot Since 82, Гордън Сити и много други.