Два дебютни филма ще се срещнат за първи път с българската публика по време на предстоящия 25-и "София филм фест“. "Петя на моята Петя" на режисьора Александър Косев и "Уроци по немски" на Павел Веснаков, съобщава NovaNews.

"Петя на моята Петя" разказва за поетесата Петя Дубарова. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, а лентата е под режисурата на Александър Косев. Те повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

В главните роли в продукцията влизат Алиса Атанасова, Александра Костова, Юлиян Вергов, Албена Павлова и Васил Банов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на морския град като статисти.

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков "Уроци по немски" е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България.

Филмът получи международно признание в края на 2020 г. Световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.