Замъците от различни епохи са неразделна част от историята на Европа. С великолепната си архитектура те привличат ежегодно милиони туристи от цял свят.

Десет от най-красивите замъци в Европа (СНИМКИ)

Вижте 10 от най-посещаваните замъци в Европа:

Версайският дворец

Със своите 1 800 помещения, Версайският дворец е сред най-големите дворцови комплекси в Европа. През 1677 година френският крал Луи XIV превръща Версай в своя резиденция, а много други европейски владетели виждат в него образец за собствените си палати.

Версайският дворец
ThinkStock/Getty Images

"Руският Версай"

Неслучайно го наричат така - подобно на Версай, Петерхоф (бивш Петродворец) е величествено творение на архитектурата. Завършен е през 1723 година, а Петър Велики го превръща в своя лятна резиденция. Дворецът край Санкт Петербург е известен и с фонтаните си.

Руският Версай
ThinkStock/Getty Images

Топкапъ сарай

От средата на 15 век дворецът Топкапъ е властова централа на Османската империя. Дворцовият комплекс е разделен на четири големи двора, в които навремето са живеели и работели до 5 хиляди души - колкото в един малък град.

Топкапъ сарай
ThinkStock/Getty Images

Замъкът Уиндзор

Уиндзор е най-старият населяван и до днес замък. Първата копка е направена през 1078 година. Първоначално той е използван като гарнизонен участък и затвор. Днес дворецът е една от официалните резиденции на британската кралица. Когато тя отсяда там, от кулата се развява кралският флаг.

Замъкът Уиндзор
ThinkStock/Getty Images

Дворецът Шьонбрун

Преди близо 300 години императрица Мария Тереза превръща Шьонбрун в център на дворцовия живот в Европа. Днес забележителната постройка от златните години на Хабсбургската империя е посещавана от 3 милиона души годишно.

Дворецът Шьонбрун
ThinkStock/Getty Images

Дворецът Ескориал

Испанците го наричат "осмото чудо на света". Архитектурният комплекс недалеч от Мадрид е най-голямата в света постройка от времето на Ренесанса. В криптата на Ескориал са положени саркофазите на почти всички испански владетели.

Дворецът Ескориал
ThinkStock/Getty Images

"Чешкият Уиндзор"

Замъкът Хлубока в Южна Чехия е бивша резиденция на бохемските князе от рода Шварценберг. Смятан е за един от най-красивите замъци в Чешката република. Една от забележителностите му е колекцията от фламандски гоблени от 17 век.

Чешкият Уиндзор
ThinkStock/Getty Images


Замъкът Нойшванщайн

Баварският крал Лудвиг Втори имал една мечта: да притежава истински средновековен рицарски замък. Владетелят започва строежа през 1868 година, но така и не доживява завършването на сградата през 1886 година. Неговият приказен замък днес привлича милиони посетители от цял свят. За образец е послужила крепостта Вартбург в Тюрингия.

Нойшванщайн: Замъкът от приказките

Дворецът на дожите

В миналото този дворец е бил резиденция на дожите - това са владетелите на някогашната Венецианска република. Готическият дворец във Венеция е многократно опожаряван. Днес той е превърнат в музей.

Дворецът на дожите
ThinkStock/Getty Images

Дворецът Пена

Историците недоволстват от кичозното, според тях, смесване на различни архитектурни стилове. Туристите обаче истински харесват двореца Пена, който се извисява над португалския град Синтра. През 14 век дворецът става лятна резиденция на португалските владетели.

Дворецът Пена
ThinkStock/Getty Images

Замъци, крепости и дворци в България

В България има над 150 крепости, замъци и дворци, като част от тях са запазени и до днес. Сред по-известните сред тях са замъка "Баба Вида" край Видин, дворецът „Евксиноград” край Варна, дворците във Врана и Царска Бистрица, крепоста Царевец, Белоградчишката крепост и др.

Евксиноград
БГНЕС

В България се намира и единственият новопостроен замък в Европа - "Влюбен във вятъра", край село Равадиново.

Вижте още:

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

Като в приказките: Най-красивите замъци в Германия (СНИМКИ)

Дворецът на Ердоган: лукс за 600 млн. евро (ВИДЕО)

Приказен разкош: Най-посещаваните замъци в Европа (СНИМКИ)

Вижте най-големите замъци в света

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук