Замъкът се дефинира от учените като лична, укрепена резиденция. За разлика от по-ранните крепости, като англосаксонските укрепления, подобни на землянки или от оградените със стени градове от Изтока като Константинопол и Антиохия, замъците не са обществени защитни съоръжения, а са строени от и са притежание на местен благородник

Думата замък сама по себе си не се среща в средновековния български език и не се използва никъде из останалите оттогава извори. Тя навлиза в България едва през XIX в., като за един от първите, които я използват, се смята чехът К. Иречек.

Вижте най-големите замъци в света.

Замък Хохензалцбург

Намира се в Залцбург, Австрия. Целият комплекс има площ 54 523 кв. метра. Това е една от най-големите средновековни крепости в Европа. Главната му част е построена през 1077 година.

Уиндзор

Най-големият замък в Англия е най-стария все още обитаван в света. Той е официална резиденция на Кралица Елизабет Втора.

Простира се на площ от 66 761 кв. метра. Построен е през 880 година, когато тук са живели чешките монарси.

 

Прага

Простира се на площ от 66 761 кв. метра. Построен е през 880 година, когато тук са живели чешките монарси.

Крепост Мехрангар

Намира се в Таджастан и заема 81 227 кв метра. Построен е през 1459 година. 1. Малборк

Целият комплекс има площ 143 591 кв метра. Намира се в Полша. Построен е през 13-ти век и има много дебели стени. През 1466 става резиденция на полските монарси. Днес е паметник на световното културно наследство, защитен от ЮНЕСКО.