"Дейли Мейл" публикува впечатляващи разкази за двореца на турския президент Реджеп Ердоган. В страната, в която 2 милиона души живят с по-малко от 4 евро на ден, дворецът на президента ще накара дори Саддам Хюсеин да се изчерви, коментира британското издание, цитирано от Нова телевизия.

Аксарай, или Белият дворец, се шири на 4 декара и само построяването му струва повече от 600 милиона евро. Има стотици стаи и кабинети, има галерии с антики и ценни картини. Килимите, по които ходят Ердоган и семейството му, струват близо 8.5 милиона евро. 6 милиона евро са дадени само за врати, които са над 3 метра високи.

Следват ексцентричните капризи - тапети от розова коприна в банята - по близо 3 хиляди евро ролката. Златните чаши, в които първата дама пие чай са по 300 евро всяка. Самият чай е по 1500 евро за килограм.

Има медийна зала, в която се следят всички публикации за Турция и президента. Има и бункер, в който той да се скрие при военно нападение. В деня на преврата около комплекса падаха бомби и имаше загинали цивилни. Белият сарай, обаче, не пострада. Когато преди време критиците на Ердоган го попитаха защо му е нов дворец, той отговори простичко - в стария има хлебарки.

Източник: Нова телевизия