Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
Съкровищата на Европа (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

През миналата година Европа е привлякла общо 582 милиона туристи, което представлява над 50 на сто от целия туристически поток в света.

Представяме Ви най-посещаваните забележителности на Стария континент.

Едно българско село, забравено от света (ВИДЕО)

Катедралата "Нотр Дам"

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Готическата катедрала в сърцето на френската столица е увековечена в романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица". В нея се намират тленните останки на краля-слънце Луи XIV. Тук е коронясан и Наполеон. Катедралата предлага място за общо 10 хиляди души.

Парижкият Лувър

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Лувърът е най-посещаваният музей в света и има повече последователи във Фейсбук от Музея на модерното изкуство в Ню Йорк - близо 2 милиона души. Това се дължи може би на факта, че на сайта си Лувърът предлага виртуални разходки. Но това не намалява броя на хората, които искат да го разгледат "на живо" - през миналата година парижкият музей е привлякъл над 9 милиона посетители.

Саграда Фамилия в Барселона

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Осемнайсет кули ще украсяват величествената каталунска катедрала, когато един ден бъде завършена. От 1882 година, когато Антонио Гауди започва да я строи, Саграда Фамилия е строителна площадка. Въпреки това тя привлича ежедневно хиляди туристи.

Алхамбра в Гранада

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Резиденцията на мавърските владетели е шедьовър на ислямската архитектура на Иберийския полуостров. Сред най-големите забележителности на комплекса са пищните градини и Дворът на лъвовете с неговите фонтани. Владетелите на емирство Гранада започват изграждането на Алхамбра през 13 век. Днес резиденцията им е един от най-посещаваните туристически обекти в цяла Испания.

"Свети Петър" в Рим

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

"Свети Петър" във Ватикана е основната църква на папата. Величествената базилика е една от най-големите в света - тя побира общо 20 хиляди души. Световноизвестни творци като Микеланджело са участвали във вътрешното оформление на базиликата. В нея е гробът на апостол Петър, там са погребани и много от римските папи.

Римският Колизеум

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Тръпки могат да ви побият, ако се поразровите в историята на този амфитеатър, построен преди 2 хиляди години: той е бил не само арена на кървави гладиаторски сблъсъци, но и място, където императори са хвърляли на хищните зверове провинили се поданици. В продължение на векове зрелищните спектакли в този най-голям амфитеатър в света са привличали до 50 хиляди души публика.

Британският музей в Лондон

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Британският музей е основан през 1753 година, а входът е безплатен за всички "жадни за знания хора". В по-късно откритата читалня Карл Маркс и Ленин са събирали аргументи срещу капиталистическата система в страната-домакин.

Националната галерия в Лондон

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Британската Национална галерия притежава огромна колекция от картини, създадени между 13 и 19 век. Отворена е почти целогодишно, а входът е безплатен. Посетителите имат възможност да видят в оригинал някои от шедьоврите на Ван Гог, Дюрер, Рембранд и много други известни художници.

Кьолнската катедрала

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Строителството на този шедьовър на готическата архитектура започва през далечната 1248 година и продължава столетия. Когато през 1880 година катедралата най-сетне е завършена, тя е смятана за най-голямата постройка в света. Днес Кьолнската катедрала е посещавана от 6 милиона души годишно.

Замъкът Нойшванщайн

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Баварският крал Лудвиг Втори имал една мечта: да притежава истински средновековен рицарски замък. Владетелят започва строежа през 1868 година, но така и не доживява завършването му през 1886 година. Неговият "приказен замък" привлича милиони посетители от цял свят. За образец е послужила крепостта Вартбург в Тюрингия.

Топкапъ сарай в Истанбул

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

От средата на 15 век дворецът Топкапъ е властова централа на Османската империя. Дворцовият комплекс е разделен на четири големи двора, в които навремето са живеели и работели до 5 хиляди души - колкото в един малък град.

Храмът "Света София"

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
netinfo

Църквата е построена през 532 година от император Юстиниан, който е имал за цел този храм да не отстъпва по нищо на най-величествените постройки в Римската империя. След падането на Византия през 1453 година "Света София" става османско владение - и християнският храм е превърнат в джамия.