Зениците са по-малки, след като човек е чул или прочел дума за светлина, отколкото след думи за тъмнина
Зениците са по-малки, след като човек е чул или прочел дума за светлина, отколкото след думи за тъмнина / Thinkstock/Getty Images
Френски учени констатираха, че смисълът на думите е достатъчен, за да започне несъзнателна реакция на очите, съобщи АФП.

Учените от университета Екс-Марсилия са наблюдавали очите на 60 души, докато са четели или слушали думи, някои свързани със светлина (слънце, ден, блестя), а други с тъмнина (нощ, бездни) или контролни, например животни.

Коварни и опасни ли са хората със зелени очи?

"Установихме, че зениците са по-малки, след като човек е чул или прочел дума за светлина, отколкото след думи за тъмнина“, казаха учените. „Ефектът се засилва бавно и постепенно и пикът му е две секунди" след прочитането или чуването на думата.

Хората с големи зеници взимат лоши решения

Откритието ще позволи да бъдат потърсени нови методи за лечение на говора по мозъчен път. То показва, че в мозъка автоматично се създават образи на прочетените или чути думи, като кръг от светлина в небето за думата "слънце". Заради този умствен образ зениците се свиват, сякаш звездата ни наистина е пред очите.
БТА