Откъде идва връзката между зелените очи и злото?
Откъде идва връзката между зелените очи и злото? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва връзката между зелените очи и злото, коварството и опасността, след като общата символика на зеления цвят е доста по различна и положителна? Шекспир казва в "Отело", че ревността е "чудовище със зелени очи", а в приказки, филми и различни митологии злодеите обикновено са изобразявани зеленооки.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Изразът "зеленоокото чудовище" не е много характерен по нашите географски ширини. В англоезичния свят обаче не е така. Дължим употребата му на Шекспир, трето действие на "Отело". Тази трагедия е от 1604 година. Но 8 години по-рано във „Венецианският търговец" Порция говори за зеленоока ревност. Така че първите писмени сведения за връзката между ревността и зелените очи дължим на Шекспир. Длъжни сме да си дадем сметка за нещо. И преди него може да е съществувала връзка между двете, но може и той да я е измислил. Шекспир е голяма работа. Той си играе с езика, измисля думи, вкарва смисли, които преди това е нямало. А днес си мислим, че са си изначално такива. Шекспир е автор на думи, изрази, словосъчетания. Всички думи няма смисъл да изреждаме сега, ще се изгубим в превода, но ето пример gossip (клюка) е дума на английски, която е измислил Шекспир. Над 200 оригинални и използвани до ден днешен думи са негови, включително алигатор. Лафове като феърплей - честна игра и до ден днешен се употребяват. Или "да разчупим ледовете", "дрехите правят човека" и така нататък. Доста имена също дължим на него. Отело е измислено от него, но днес никой не се казва така. Джесика обаче, сравнително популярно име, е Шекспирова измишльотина.

Ето как нищо чудно и зеленоокото чудовище да си е приумица на Шекспир. Словосъчетанието зеленоок със сигурност е негово, но ревността е зеленикава и без да е в очите. Защо зеленото е в конотация, както казва Лютви Местан? Това идва още от древността. Зеленото в отношенията между хората се асоциира от една страна с трупното загниване, а от друга иде реч за жлъчен секрет, който е жълтеникаво зелен. И на философско ниво ревността се приема като секрет, отделян от жлъчката. Още Платон ги обяснява тези неща. Така че позеленяването от яд, завист, ревност или друго негативно усещане, или заради гнилостта на плътта или заради действието на жлъчката. Затова имаме и определение злъч, като синоним на злоба, завист, вражда. Що се отнася до чудовищата в народните вярвания, зеленото може да е свързано и с родството им с влечугите. Не забравяйте, това също е възможна връзка.

Но специално в Шекспировия вариант ревността е със зелени очи по антична линия, заради някои физиологични особености на вътрешните органи, а и поради особеността на великия бард да си играе с речта и да си съчинява каквито си иска конструкции.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук