Някои от най-консумираните плодове и продукти са застрашени от изчезване, алармират учени. Причините варират от икономически до глобалното затопляне. Сред плодовете, които могат да изчезнат безвъзвратно, са няколко сорта ябълки, които изискват по-продължителна и студена зима.
Авокадото също е в списъка на застрашените. Често неговото отглеждане се определя като нерентабилно, тъй като отглеждането на един килограм авокадо изисква повече от тон вода.
Проблем има и при бананите. Причината е, че паразити поразяват често тези растения. В голяма част от случаите щетите са непоправими, а банановите насаждения бавно намаляват.
От години учените алармират, че медът е застрашен от изчезване. Пчелите са намалели в световен мащаб заради употребата на забранени препарати в земеделието. В същото време насекомите, които вредят на пчелите се увеличават и стават все по-активни.
Учените смятат, че шоколадът също може да стане дефицитна стока, тъй като качеството на какаовите зърна намалява с годините. След няколко десетилетия то ще се влоши чувствително, а производството на културата вероятно ще бъде намалено наполовина, прогнозират учените.
Вижте още за плодовете, зеленчуците и здравословното хранене: