Паразит може да заличи бананите от трапезата ни
Паразит може да заличи бананите от трапезата ни / Thinkstock/Getty Images

Бананите по сергиите и щандовете на магазините днес са смятани за даденост и хората не се питат откъде и как идват, но скоро за потребителите може да има лоша новина - бананите свършиха. Паразит заплашва да заличи от нашата трапеза най-обичания плод и план Б за спасение няма, пише италианският в. "Стампа".

В края на 19 в. бананите станаха продукт за масов износ и огромни части от горите в Централна Америка бяха заменени с бананови плантации. Тогава беше подбран един сорт за култивиране - така наречения Гро Мишел, в превод от френски Едрият Мишел

Но както се случва, когато се отглежда изобилие от генетично идентични култури, появата на паразит може да има катастрофален ефект за тях. Панамската болест, зараза, дължаща се на гъбичка, се появи в началото на 20-те години на 20 в. и много бързо унищожи световното производство. Американските и европейските потребители останаха без банани. Не случайно една песен, която се превърна в голям хит през 20-те години на миналия век, се наричаше именно "Няма повече банани".

От 50-те години сортът Гро Мишел беше заменен със сорта Кавендиш. Той е по-малък, не толкова сладък и по-малко ароматен, но по-устойчив на гъбичката. С годините той стана предпочитаният за производителите банан за отглеждане и днес съставлява 99% от износа на банани по света.

Но сега и бананът Кавендиш има проблем. Нова гъбичка, така наречената черна Сигатока, се разпространява в Африка и Южна Америка и може да причини загубата на 50% от реколтата. Засега тя е държана под контрол с постоянни и масивни дози пестициди, с помощта на четиридесет обработки на година.

Това превръща сорта Кавендиш в една от най-третираните култури в света, а това има сериозни последици за здравето на работниците в плантациите. Междувременно Панамската болест се завърна, този път под формата на тропически щам, наречен TR4, който устоява на пестицидите и поразява дори плантациите с банана Кавендиш. Вече са изгубени 10 000 хектара култури в Австралия, Азия и Африка. Сега е само въпрос на време, заболяването да достигне и до търговските плантации в Южна Америка.

Това не означава, че бананите ще изчезнат от лицето на земята, но щетите, които ще бъдат нанесени на плантациите, ще бъдат такива, че ще е невъзможно да се задоволи потребителското търсене на банани по света. Към момента няма хибриден вид, който да замести Кавендиш, а само видове, които са по-малко податливи на болестта, казва Герт Кема, ръководител на изследване на TR4 към университета Вагенинген в Холандия

Създаването на нови устойчиви на паразитите сортове не е лесна работа, тъй като бананите са стерилни плодове. Емил Фризон от изследователската организация Биодиверсити интернешънъл разказва, че един от опитите за създаване на устойчив хибрид е бил чрез опрашване на 30 000 бананови растения с див сорт банан. Добити са 440 тона плод, обелени са един по един и от тях са извлечени едва 15 семена, от които едва 5 са дали потомство.

Според Герт Кема днес поддържането на монокултура в глобален план с цел износ е магистрала към разпространението на TR4. Светът има нужда от нови видове банани и това може да стане само чрез ефикасни програми за създаване на нови хибриди.

Според Кема обаче отрасълът може да не поиска да направи такива инвестиции и да запази зависимостта си от банана Кавендиш. Но ако за Европа това ще доведе до лишаване само от предпочитания плод, за милиони жители на Африка, Азия и Южна Америка това ще доведе до драматична загуба на един основен хранителен продукт, предупреждава експертът.

Източник: БТА