Ябълката е изключително интересен плод. Познавана, обичана и сладко похапвана по всички краища на света, тя е сред най-здравословните плодове.

Всички знаем максимата „ябълка на ден държи доктора далеч от мен", както и всички митове, легенди и истории, свързани с този плод.

Твърди се, че именно благодарение на ябълка, паднала върху главата на Нютон, той се сетил за закона за гравитацията.

Доматът - плод или зеленчук?

Ябълката е символ на здраве, плодородие, любов, знание, но и на раздор, изкушение и грях..

В Райската градина именно ябълковото дърво е било забранено и точно то е носело познанието за света. Ева обаче бива изкушена и решава да опита ябълките, като въвлича и Адам в своето кулинарно прегрешение, което води до изгонването им от райската градина и налагане на тежки наказания върху тях.

Още преди библейския мотив за грехопадението на Ева и Адам, е гръцкият мит за Ерида и ябълката на раздора. Ерида е древногръцка богиня на съперничеството. Легендата разказва, че тя не е била поканена на сватбата на Тетида и Пелей, поради опасения, че ще внесе раздор и конфликти на щастливото събитие. Ерида се почувствала обидена и решила да си отмъсти. Тя откраднала една златна ябълка от градината на Хесперидите, надписала я с думите „За най-красивата" и я хвърлила тайно сред гостите на сватбата. Богините Хера, Атина и Афродита се скарали коя от тях трябва да получи ябълката и отличието.

Наложило се Парис да се намеси и да отсъди, но хитрата Афрдита решила да го подкупи. Тя му обещала Хубавата Елена, ако той даде златната ябълка на нея, както и станало. Това довело до усложняване на събитията и избухването на Троянската война, а ябълките вече са символ и на раздора.

Ако пък обърнем поглед към приказките, там ябълките отново взимат главна роля. Снежанка явно е имала апетита на Ева, когато се е полакомила да си вземе отровена ябълка от предрешената като старица Зла вещица.

От древността, през митовете и легендите, та до наши дни ябълките са сред най-разпространените и любими плодове, както и символ на различни неща - здраве, красота, благодат, изкушение, та дори и лого на една от най-големите технологични компании в света.

Вижте видеото на влогърката Лили, която дава интересен коментар на това как ябълките са променили света!